keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Näyttötutkintojen hinnoittelu

Muutoksen tuulia…
Muutos on pysyvää. Ammatillisen koulutuksen tutkintojen suorittaminen tulee muuttumaan olennaisesti 2018. Tutkinnot tullaan suorittamaan yhdellä tapaa näyttötutkintojen malliin. Nykyisiä näyttötutkintomalleja tullaan kuitenkin keventämään. Uutta lakia ja säädöksiä ei vielä ole hyväksytty. Se seikka ei kuitenkaan vaikuta näyttötutkintojen hinnoitteluun liittyvässä prosessissa. Perusajatus laskennassa on, että jäädään positiiviselle puolelle.

Paljonko perustutkinto maksaa?
Eri aloilla ja oppilaitoksilla on tutkintojen hinnoissa eroja. Hinnoittelu on aina tehtävä tutkintokohtaisesti ja kunkin omista lähtökohdista käsin. Mistä tutkinnosta on kulloinkin kyse, rahoitus ja kulut määräävät sen hinnoittelun. Perustutkintoon johtava koulutus on maksutonta. Tutkintomaksu on 58 euroa. Ammattitutkinnoissa ja erikoisammattitutkinnoissa voidaan opiskelijalta periä kohtuullinen maksu. Tutkintotoimikunnat ovat määritelleet kohtuullisuuden tason. Ylitetylle hinnoittelulle tarvitaan perustelut. Yksittäisen tutkinnon suorittajan kohdalla kustannukset voivat vaihdella. Hinnoittelussa onkin kyse keskiarvolaskelmista. Välittömät (kun opiskelija on olemassa ja paikalla) ja välilliset (esim. tiedotus ja markkinointi) lasketaan keskimääräisinä tutkinnonsuorittajaa kohden.
Välittömiä kustannuksia muodostuu tutkinnonjärjestäjälle opettajien ja arvioijien palkoista ja sivukuluista, matkakustannuksista, laite- ja tilakustannuksista, materiaalikustannuksista. Välillisiä kustannuksiksi lasketaan tutkintojärjestelmään ja arviointijärjestelmään liittyvät henkilöstökulut. Näitä ovat esim. NTM-koulutus, muut koulutusmaksut, matkakulut. Muita välillisiä kustannuksia ovat tutkintotoimikuntien kanssa toimimisesta aiheutuvat kulut, arvioijien kouluttamiskustannukset, hakeutumisvaiheen kustannukset, tiedotus- ja markkinointikustannukset, hallintokustannukset sekä muut kustannukset, jotka kohdistuvat toiminnan ylläpitämiseen. Välillisten kustannusten määrä vaihtelee 50%:n molemmin puolin.

Mä haluun tutkinnon. Mitä se maksaa?
Perustutkintoa seuraavat ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. Perustutkinnossa on kuusi tutkinnon osaa ja ne ovat tutkinnonsuorittajalle maksuttomia. Ammattitutkinnossa ja erikoisammattitutkinnoissa on kolme tutkinnon osaa / tutkinto, joissa hinta on n. 600-800 euroa / tutkinnon osa. Eli koko tutkinnon hinta on n. 1800-2400 euroa. Erikoisammattitutkinnot ovat vähän hintavampia kuin ammattitutkinnot.

Saanko jostain tutkinnon halvemmalla?
Erot näyttötutkintojen hinnoissa johtuvat eri seikoista. Tutkinnonjärjestäjän toimintaympäristö on yksi asia, joka vaikuttaa kulurakenteisiin. Se, miten laajalla alueella tutkinnonjärjestäjä toimii, lisää olennaisesti esim. matkakustannuksia. Henkilöstökustannukset ovat hinnoittelussa eniten vaikuttava seikka, minkä takia tutkintojen järjestämiseen, ohjaukseen ja arviointiin käytettävä aika on tarkkaan määritelty. Resursointiin vaikuttaa myös oppilaitosten palkkausjärjestelmät. Ne vaihtelevat paljon. Eri järjestelmissä tuntipalkan suuruus ja työaikaan laskettava aika vaihtelee.

Järjestämissopimus on tärkeä paperi myös hinnoittelussa. Toimikunnat kyllä ohjeistavat, mutta tutkinnon järjestämisestä, ohjaamisesta, arvioinnista ja muista toiminnoista vastuussa on tutkinnonjärjestäjä. Asiat tehdään niin kuin allekirjoitettu sopimus velvoittaa. Järjestämissopimuksessa on tarkkaan mietittävä, mitä tarjotaan, sillä toimikunta velvoittaa noudattamaan sopimuksen seikkoja.

Kirjoittaja: Föri

1 kommentti:

  1. Lisäisin erikoisammattitutkinnon hinnoittelusta sen verran, että esimerkiksi hiusalan erikoisammattitutkinnon maksut julkisessa oppilaitoksessa (VAAO) ja yksityisessä oppilaitoksessa (EDUXES) poikkeavat summaltaan ja laskennaltaan jonkin verran. Vaaossa (Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto) erikoisammattitutkinnon opiskelija maksaa 58€ + opiskelijan maksama 500€, kun Eduxes laskuttaa opiskelijaa sen mukaan kuinka paljon opiskelija tarvitsee opetusta (valmentavaa koulutusta)+ 58€.

    -Päivi Lakso-

    VastaaPoista